fb pixel

EPC+: de nieuwe EPC-score vanaf 2019

18-12-2018

Vanaf 1 januari 2019 wordt de huidige EPC-score in een nieuw jasje gestoken. Zo zal u op een nieuw energieprestatiecertificaat niet langer de gewone EPC terugvinden, maar een EPC+-score. De EPC+-score geeft een duidelijk energielabel van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Dit systeem is vergelijkbaar met het label dat u kent bij het kopen van elektrische toestellen.  Daarnaast bevat het EPC+ eveneens aanbevelingen om je woning energiezuiniger te maken.

Vlaanderen realiseert op deze manier hoge ambities om zuiniger om te springen met energie in ons dagdagelijkse leven. Ze wil namelijk met het Renovatiepact tegen 2050 alle woningen en appartementen in Vlaanderen minstens even energiezuinig te maken als een nieuwbouwwoning van 2017.

De nieuwe EPC+score is hierin de eerste stap en dient dus om eigenaars en kandidaat-kopers/-huurders zo nog meer te sensibiliseren en te informeren over de energieprestaties van onze woningen.

Een goede EPC+-score? Een kus van de juf en een bank vooruit!

Een EPC is verplicht van zodra  u een woning te koop of te huur aanbiedt.

Maakt u in 2019 dus de beslissing om uw woning te verkopen of te verhuren? Dan zal u niet langer meer een EPC-score, maar een EPC+-score met energielabel ontvangen.

Het nieuwe EPC+ kent voor zowel eigenaars, als potentiële kopers en huurders verschillende voordelen. Hieronder sommen we ze voor u op:

  • Uw energiefactuur daalt;
  • Uw woning stijgt in waarde;
  • U geniet van meer comfort terwijl u bijdraagt aan een beter milieu;
  • U wordt financieel ondersteund door de overheid.

Potentiële kopers en huurders krijgen ook een beter overzicht en kunnen zo verschillende energiescores snel vergelijken.

EPC+ nieuwe energiescore energieprestatie

Hoe wordt het nieuwe EPC+-attest opgemaakt?

De opmaak van een EPC+ gebeurt door een energiedeskundige type A. Deze energiedeskundige baseert zich enkel op zijn vaststellingen tijdens een bezoek aan de woningen op eventuele bewijsstukken erkend door de Vlaamse Overheid.

Naast een EPC-score krijgt de – al dan niet nieuwe – eigenaar van de woning op zijn EPC+-attest een energielabel toegekend, gevolgd door enkele energiebesparende aanbevelingenen eenkostenraming van deze renovaties. Het advies en de kostenraming op het EPC worden automatisch gegenereerd door de software van het Vlaamse Energieagentschap.

Zo worden alle EPC's op een uniforme manier opgesteld en is het vergelijken van EPC-scores tussen woningen verantwoord.

Enkele tips of aanbevelingen die het EPC+ o.a. kan bevatten:

  • Betere isolatie (daken, gevels, vloeren, ...)
  • Efficiëntere verwarmings- of koeinstallaties (luchtdichtheid, buitenzonwering, ...)
  • Plaatsing van zonnepanelen
  • ...

EP-watte?

Een energieprestatiecertificaat geeft een schatting weer van het energieverbruik bij een woning. Elk EPC is tien jaar geldig, ook als u de woning gedurende die periode opnieuw verkoopt of verhuurt. Indien er al een EPC van uw woning bestaat, kan u deze als eigenaar raadplegen via de Woningpas. Die vindt u op https://woningpas.vlaanderen.be

Bent u benieuwd of uw woning energetisch in orde is? Of hebt u  binnenkort enkele renovaties gepland? Ook dan geeft het nieuwe EPC+ u handige tips om beter te renoveren. Bij vragen kan u altijd bij onze experts terecht via advies@deboerenpartners.be, zij helpen u graag verder!