fb pixel

Nieuwe regeling registratierechten: van 5% en 10% naar 7%

img author

27-12-2017

Huidige regeling registratierechten: 10% of 5%

 

Ben je op zoek naar een nieuwe woning, appartement of bouwgrond? Dan zal je op de aankoopsom verkooprechten of registratiebelastingen moeten betalen.

Momenteel betaal je 10% registratierechten op de aankoop van je eigendom. Dit standaardtarief wordt het groot beschrijf genoemd. Voor bescheiden woningen kan je als koper genieten van een verminderd tarief van 5%. Dit wordt het klein beschrijf genoemd. Of een woning wel of niet bescheiden is, wordt op dit moment bepaald door het Kadastraal Inkomen (KI). Bedraagt het KI van het huis of appartement dat je gaat kopen maximaal 745 euro, dan kan je als koper van het klein beschrijf genieten, onder voorbehoud dat je ook nog voldoet aan enkele andere voorwaarden.

De Vlaamse regering is nu echter tot een akkoord gekomen over de hervorming van de registratierechten bij de aankoop van een gezinswoning. Het voorstel is woensdag 9 mei ook goedgekeurd door het Vlaams Parlement. De hervorming zal ingaan voor verkoopovereenkomsten afgesloten vanaf 1 juni 2018. Onderstaand artikel werd opgesteld aan de hand van de informatie die we tot nu hebben kunnen verzamelen over de nieuwe registratierechten en zal aangepast worden naarmate meer nieuws voorhanden is. Laatste update 18 mei 2018

 

 

Nieuwe regeling registratierechten: vast tarief van 7% 

 

Groot en klein beschrijf zullen plaats maken voor één tarief. Wie in de toekomst een gezinswoning koopt zal daar 7% registratierechten (in plaats van 5% of 10%) op moeten betalen. Het moet gaan om je enige woning waar je binnen de twee jaar na aankoop intrekt.  

Heb je al een eigen gezinswoning? Dan kan je een nieuwe woning aankopen tegen het verlaagd tarief van 7% op voorwaarde dat de huidige gezinswoning binnen een termijn van 1 jaar wordt verkocht en er dus nog slechts één woning in eigendom blijft waar men de hoofdverblijfplaats zal vestigen.

Hoewel het gewoon abattement (voor de zogenaamde "onroerend goed starters"), het bij-abattement (wanneer een hypothecaire inschrijving op het gekochte goed wordt genomen) en het renovatie-abattement met de nieuwe regeling worden afgeschaft, worden in bepaalde gevallen extra kortingen gegeven.

 

BEREKEN HIER UW REGISTRATIERECHTEN VOLGENS DE NIEUWE REGELING

 

 

Korting voor wie een bescheiden woning koopt

 

Bescheiden huizen en appartementen zullen van een extra korting van 5.600 euro genieten. Je bent als koper dan vrijgesteld van registratierechten voor de eerste schijf van 80.000 euro. Of een woning al dan niet "bescheiden" is, wordt bepaald door de aankoopprijs en de ligging. 

 

Woningen buiten een kernstad of buiten de Vlaamse rand

Koop je buiten kernsteden of de Vlaamse rand, dan zullen huizen en appartementen die niet meer dan 200.000 euro kosten van een extra korting genieten. 

 

Woningen binnen de kernstad of binnen de Vlaamse rand

Koop je in kernsteden of de Vlaamse rand, waar de vastgoedprijzen hoger liggen, dan wordt het grensbedrag waarbij je recht hebt op een korting verhoogd tot 220.000 euro

 De Vlaamse kernsteden zijn: 

 • Aalst
 • Antwerpen
 • Boom
 • Brugge
 • Dendermonde
 • Genk
 • Gent
 • Hasselt 
 • Kortrijk 
 • Leuven
 • Mechelen
 • Oostende
 • Roeselare
 • Sint-Niklaas
 • Turnhout
 • Vilvoorde

De gemeenten in de Vlaamse rand zijn:

 • alle gemeenten van het arrondissement Halle-Vilvoorde: Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst;
   
 • de gemeenten Bertem, Huldenberg, Kortenberg en Tervuren van het arrondissement Leuven

 

 

Korting voor wie energiezuinig renoveert

 

Je kan een extra korting krijgen wanneer je binnen de vijf jaar na je aankoop een ingrijpende energetische renovatie (IER) uitvoert. Bij deze renovatie moeten verwarming, koeling, luchtcirculatie, etc. volledig vervangen worden en zal minstens 75% van de buitenschil (na)geïsoleerd moeten worden. Je betaalt in dat geval maar 6% registratierechten op de aankoop van je gezinswoning.

Koop je een bescheiden woning, dan ben je als koper ook hier vrijgesteld van registratierechten voor de eerste schijf van 80.000 euro en heb je een korting van 4.800 euro.

Heb je na vijf jaar de renovatie niet doorgevoerd, zal je de korting moeten terugbetalen.

 

 

Korting voor wie een woning verhuurt aan een SVK

 

Er wordt ook een gunstregeling voorzien wanneer je een kwaliteitsvolle woning ter beschikking stelt voor de huurmarkt.

Wanneer je binnen de 3 jaar na de aankoop van je woning een huurovereenkomst afsluit met een erkend sociaal verhuurkantoor (SVK) voor een periode van minstens 9 jaar, kan je bij aankoop genieten van een tarief van 7%, gelijk aan het tarief voor gezinswoningen dus.

 

 

Korting voor wie onroerend erfgoed aankoopt als gezinswoning

 

Er wordt een extra fiscale stimulans voorzien voor wie bereid is om te investeren in onroerend erfgoed dat na aankoop als gezinswoning zal gebruiken. In dit geval wordt het verkooprecht nog verder verlaagd tot 1%. 

Als tegenprestatie wordt wel gevraagd een bedrag dat overeenstemt met dit bijkomend voordeel te investeren in het onroerend erfgoed. 

 

 

Korting voor wie een andere woning koopt 

 

Het principe van de meeneembaarheid van registratiebelasting blijft behouden. Heb je in het verleden al een woning gekocht? Dan kan je in bepaalde gevallen een deel van de registratiebelasting die je op de vorige woning hebt betaald aftrekken van de belasting op de nieuwe woning. Het plafond van dit bedrag blijft maximaal 12.500 euro.

Door de inflatie en de prijsstijging van het onroerend goed ligt dit plafond naar verhouding lager dan bij de invoering ervan geleden. Het bedrag zal daarom voortaan geïndexeerd worden, zodat het gelijke tred houdt met de ontwaarding. Voor de transparantie van de bedragen, wordt hiervoor gewerkt met een spring-index van 500 euro. 

 

 

Geen verandering voor ...

 

Het vast tarief van 7% is alleen van toepassing wanneer je een bestaande gezinswoning aankoopt.

Voor ander vastgoed, bijvoorbeeld investeringsvastgoed, een tweede of derde woning, een bouwgrond of een parking, geldt nog steeds een registratiebelasting van 10% van de aankoopprijs.

De bestaande verlaagde tarieven voor sociale woningen (1,5%) en voor beroepspersonen (4%) blijven ook ongewijzigd. 

 

 

Waarom deze nieuwe regeling? 

 

Met deze hervorming wil de Vlaamse Regering het registratierecht eenvoudiger, eerlijker en groener maken. De bestaande gunstregimes van het klein beschrijf en de verschillende abattementen maken plaats voor een globaal en transparant lager tarief.

Met het verlagen van het standaardtarief van 10% naar 7% krijgen meer mensen bovendien de kans om een eigen woning of appartement te kopen. 

Een voordeliger tarief in de koopbelasting voor bescheiden woningen mag ook niet langer afhankelijk zijn van het Kadastraal Inkomen. Het KI is immers sinds de jaren '70 niet meer geactualiseerd en was dus geen goede maatstaf meer om te bepalen of een woning al dan niet van verminderde registratierechten kon genieten. Het KI van een woning staat te vaak niet meer in verhouding tot de omvang en/of venale waarde van het aangekochte goed. Dit verouderd systeem vervalt. Het tarief zal in de toekomst niet langer afhankelijk zijn van het KI, maar van de aankoopprijs.  

 

 

Wat in tussentijd?

 

Als je reeds een woning hebt aangekocht met toepassing van het verlaagd tarief van 5% (klein beschrijf) verandert er voor jou uiteraard niets. Maar wat als je tussen de oude regeling en de nieuwe regeling een aankoop doet?

Wanneer gewerkt wordt met een gewone compromis op een ogenblik waarop het oud tarief nog van toepassing is, zal dit oud tarief ook betaald moeten worden. Dan valt je aankoop dus onder de oude regeling met klein en groot beschrijf. 

Nu kopen en toch maar 7% betalen? Dat kan! Werk je met een wederzijdse verkoop/aankoopbelofte, dan is het nieuw tarief pas van toepassing als je de  notariële akte laat verlijden nà de in werking treding van de nieuwe regeling. In dat geval valt je aankoop onder de nieuwe regeling en zal je dus 7% registratierechten betalen (met korting voor bescheiden woningen).

 

BEREKEN HIER UW REGISTRATIERECHTEN VOLGENS DE NIEUWE REGELING

 

Enkele voorbeelden

 

Koop je in de toekomst een bescheiden gezinswoning van 150.000 euro, dan zal je 4.900 euro registratierechten moeten betalen. Wie een energetische renovatie uitvoert, betaalt 4.200 euro registratierechten.   

AANKOOPPRIJS

 € 150.000

REGISTRATIERECHTEN

 € 4.900

RENOVATIE < 5 JAAR

 € 4.200

 

Koop je in de toekomst een bescheiden gezinswoning van 200.000 euro. Dan zal je 8.400 euro registratierechten moeten betalen. Wie een energetische renovatie uitvoert, betaalt 7.200 euro registratierechten.   

AANKOOPPRIJS

 € 200.000

REGISTRATIERECHTEN

 € 8.400

RENOVATIE < 5 JAAR

 € 7.200

 

Koop je in de toekomst een grotere gezinswoning van 300.000 euro, dan zal je 21.000 euro registratierechten moeten betalen. Wie een energetische renovatie uitvoert, betaalt 18.000 euro registratierechten.   

AANKOOPPRIJS

 € 300.000

REGISTRATIERECHTEN

 € 21.000

RENOVATIE < 5 JAAR

 € 18.000

 

Koop je in de toekomst een eigendom dat geen gezinswoning is van 300.000 euro, dan zal je 30.000 euro registratierechten moeten betalen.

AANKOOPPRIJS

 € 300.000

REGISTRATIERECHTEN

 € 30.000

 

BEREKEN HIER UW REGISTRATIERECHTEN VOLGENS DE NIEUWE REGELING

 Dit artikel werd opgesteld aan de hand van de informatie die we tot nu hebben kunnen verzamelen over de nieuwe registratierechten en zal aangepast worden naarmate meer nieuws voorhanden is.