fb pixel

Waarom zou ik kiezen voor nieuwbouw?

21-03-2017

Gaat u kopen? Dan twijfelt u mogelijk nog tussen nieuwbouw en bestaand vastgoed. Hieronder geven we al enkele voordelen en aandachtspunten van nieuwbouw mee. 

 

Maak er jouw droomwoning van

Vind je het een groot voordeel dat je jouw eigen stijl op de woning of het appartement kan loslaten? Bij een nieuwbouw is het vaak mogelijk om alles van bij het begin goed te doen. Je kan je eigen ruimtes indelen, je bepaalt de afwerking en kiest de materialen. Koop je een bestaande woning, dan heb je die keuzes niet en moet je renoveren om er jouw ding van te maken. 

 

Riga Docks nieuwbouw Antwerpen 

 

 

 

Je woning voldoet aan de wettelijke normen

Alle nieuwbouwwoningen moeten aan strikte energienormen voldoen. Sinds 2006 legt de overheid immers op hoe energiezuinig een nieuwe woning moet zijn. Deze normen worden met de jaren strenger en moeten ervoor zorgen dat tegen 2021 alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal (BEN) gebouwd worden. Meer dan een derde van de bouwers kiest vandaag al voor een BEN woning. Nieuwbouw is dankzij deze regels veel energiezuiniger, duurzamer, veiliger en stiller. Dit maakt wonen in nieuwbouw heel aangenaam. 

 

Nieuwbouw is niet duurder

De initiële prijs van een nieuwbouw ligt mogelijk hoger dan die van residentieel vastgoed. Je moet echter rekening houden met de langetermijnwaarde en langetermijnkosten van de woning. Je verkoopt de woning of het appartement met een grotere meerwaarde, wat een nieuwbouwappartement een betere investering maakt. Je hebt bovendien minder onderhoudskosten, een aanzienlijk lager energieverbruik en minder/geen onverwachte kosten

 

Waar moet ik op letten bij het aankopen van een nieuwbouw?

Wet Breyne

Ga na of het verkoopscontract onder de Wet Breyne opgesteld wordt. Dit is een woningbouwwet die jou als koper van nieuwbouw een uitgebreide bescherming biedt op verschillende vlakken. De wet garandeert de toekomstige eigenaar onder meer:

  • bij het sluiten van de overeenkomst mag het voorschot maximaal 5% van de totale prijs bedragen
  • strikte betalingsmodaliteiten: het saldo is opeisbaar in gedeelten die niet hoger mogen liggen dan de prijs van de reeds uitgevoerde werken
  • een vooraf vastgestelde totaalprijs
  • de oplevering gebeurt verplicht in 2 fasen: een voorlopige en een definitieve, waar minimum 1 jaar tussen moet liggen
  • er wordt een verplichte waarborg voorzien die kan gaan tot 100 %
  • Tienjarige garantie: de verkoper is niet alleen aansprakelijk voor verborgen gebreken, ook de tienjarige aansprakelijkheid voor zware, zelfs zichtbare gebreken, rust op hem. Dit wil zeggen dat je gedurende tien jaar garantie krijgt op de structuur en weerstand van het gebouw. Deze garantie dekt dus alle constructiefouten, zowel de zichtbare als de onzichtbare.

 

Gilliams Lofts nieuwbouw Antwerpen  gilliams lofts nieuwbouw Antwerpen  

 

Breng alle kosten in rekening

Een groot voordeel van nieuwbouw is dat de prijzen op voorhand vast liggen. Breng alle kosten goed in rekening en zorg dat je niet voor verrassingen staat. Hou rekening met de BTW bijdrage en registratierechten. Nieuwbouw wordt opgedeeld in een grondaandeel en een constructieaandeel. Op de grondprijs betaal je normaal gezien 10% registratierechten. Op de constructieprijs betaal je 21% BTW. In bepaalde gevallen moet je echter zowel op de constructie als de bijhorende grond een BTW bijdrage betalen. Dit laatste kan alleen wanneer de grond en het gebouw door dezelfde persoon verkocht worden en de grond en het gebouw op het zelfde moment overgedragen worden. Deze bijdrage vertegenwoordigt een belangrijk aandeel van de totale kost van een nieuwbouwwoning en vormt vaak een rem voor potentiële kopers. De voordelen van een nieuwbouwwoning overstijgen echter voor de meeste mensen deze verhoogde BTW bijdrage.  

Ga ook goed na welke afwerkingsbudgetten voorzien zijn. Zo vermijd je extra kosten wanneer de afwerking die jij verkiest duurder uitvalt dan de budgetten die op voorhand vastgelegd werden. Een nieuwbouw heeft hoogstwaarschijnlijk vaste kosten voor bijvoorbeeld het onderhoud van de lift. Ga na of deze kostprijs reeds inbegrepen zit in de verkoopprijs. 

 

nieuwbouw antwerpen  nieuwbouw antwerpen

 

Oplevering

Tussen de aankoop en de oplevering kan veel tijd zitten. Je weet echter perfect op voorhand wanneer je in jouw woning of appartement kan intrekken. Op dat moment is je woning ook tot in de puntjes afgewerkt. Je woont dus nooit in een werf.