fb pixel

Op zoek naar een eerste woning? Hier rekening mee houden.

13-02-2017

Meer zekerheid, een nieuwe stek voor jou en je partner, geen maandelijkse huurlasten, een slimme investering... er zijn verschillende redenen waarom je de stap wil zetten om een eigendom te kopen. Het is ook heel goed mogelijk dat je nu de bomen door het bos even niet meer ziet. Want waar moet je op letten bij de aankoop van je eerste woning?

starterswoning

 

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Leg jouw budget vast voordat je aan de zoektocht begint. Welke prijs wil en kan je maximaal betalen voor jouw eerste eigendom? Ga daarna ook na wat je precies wil lenen bij de bank. Hou er rekening mee dat je minstens 20% eigen kapitaal moet inbrengen. 100% lenen is dus niet meer mogelijk. Ga langs bij verschillende banken, luister naar hun advies en vergelijk de verschillende voorstellen. 

Het is zeker niet verkeerd om daarna in een prijscategorie te zoeken die lager ligt dan het maximumbudget. Je moet immers rekening houden met verschillende bijkomende kosten. Naast de prijs van het huis, de verzekeringen en taksen betaal je ook registratierechten (de kosten die je moet betalen om je aankoop officieel te maken), het ereloon (een percentage op de verkoopprijs voor de notaris) en de leningkost (de kost die je moet betalen wanneer je een hypothecair krediet afsluit). Hoeveel deze kosten precies bedragen hangt uiteraard af van de aankoopprijs van je eigendom. 

 

Kan ik genieten van bepaalde kortingen?

Je hebt als koper recht op een abattement àls je geen andere woning bezit. Deze korting houdt in dat je geen registratierechten moet betalen op de eerste 15.000 euro van de aankoopsom. Opgelet, wanneer je een eigendom aankoopt met je partner mag ook hij/zij geen eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond in België.

Wanneer je een financiering aangaat met hypothecaire inschrijving, kan je bovendien genieten van een extra vermindering van de registratierechten, bovenop het  gewone abattement dus. Dit abattement op de financiering wordt ook het verhoogd abattement genoemd. Je kan van deze korting genieten wanneer de hypothecaire inschrijving binnen de twee jaar na de datum van registratie van de aankoop gebeurt. Hier is het niet vereist dat alle kopers een hypothecaire inschrijving nemen op het eigendom.

Een andere korting waar je mogelijk recht op hebt is het klein beschrijf. Wanneer je een bescheiden woning koopt met een beperkt Kadastraal Inkomen (KI), kan je in aanmerking komen voor een vermindering van de registratierechten, of het klein beschrijf dus. Jij als koper en het onroerend goed dat je wil kopen moeten voldoen aan enkele voorwaarden. Zo mag je geen andere eigendommen hebben, moet je je binnen de drie jaar in de aangekochte woning domicileren én moet je je domicilie gedurende drie jaar onafgebroken behouden. Het KI van het eigendom mag bovendien niet meer bedragen dan 745 euro. Het Kadastraal Inkomen van een eigendom kan je steeds bij de makelaar (of eigenaar bij een particuliere verkoop) van het pand navragen. 

Starterswoning antwerpen

Kan ik meerwaarde creëren?

We organiseren deze infodag bewust voor jou, "de starter", omdat jij op een andere manier naar een eigendom op zoek zal gaan. Een starterswoning is een investering, je woont er niet eeuwig. Je zou in je zoektocht daarom op zoek moeten gaan naar meerwaarde.  

Zie je een appartement of huisje waar nog werk aan is? Laat dit jou zeker niet afschrikken! In de jaren dat je er woont kan je nog enkele verbeterings- of renovatiewerken doorvoeren, zodat je meerwaarde creëert en je de woning na verloop van tijd voor een meerprijs kan verkopen. Ga zeker na van welke premies of financiële voordelen je kan genieten wanneer je gaat renoveren of verbouwen. Elke premie is verbonden aan een aantal voorwaarden. Lees er hier meer over. 

 

starterswoning Antwerpen

 

Je kan je tijdens je zoektocht ook focussen op opkomende buurten. De locatie van de woning bepaalt in grote mate de vastgoedprijzen. Zonder iets aan de woning zelf te moeten veranderen, zal deze in waarde stijgen dankzij de opmars van de buurt. Denk aan de stijgende populariteit van de Dam, de Antwerpse wijk die vroeger vooral bewoond werd door havenarbeiders en in het Noorden van Antwerpen ligt. Of aan Borgerhout, dat met haar multiculturele karakter heel wat jonge creatieve mensen aantrekt. Maar ook Park Spoor Oost, De Leien (die dankzij de aanleg van de Noorderlijn een grote opwaardering zullen krijgen), Hoboken en Linkeroever zijn aan een opmars bezig die niet meer te stoppen valt en die met stijgende vastgoedprijzen gepaard zal gaan.

 

starterswoning Antwerpen

 

De meerwaarde waarover we hierboven spreken kan je ook op een andere manier creëren. Een startersinvestering in plaats van een starterswoning! Heb je als jong koppel een heel voordelige huursituatie gevonden of woon je nog thuis? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om te investeren in een bescheiden appartement of studio. Niet met de bedoeling om hier in de toekomst zelf te gaan wonen (kan ook uiteraard), maar wel met de bedoeling om op die manier zo snel mogelijk in te stappen in de snel evoluerende vastgoedmarkt en een sterke basis te creëren om een paar jaar nadien over te gaan tot de aankoop van een eigen woning.

Wanneer je de studio of het appartement verhuurt, laat je de huurder een groot deel van jouw lopende financiering bij de bank betalen (en ben je dus zonder veel inspanning aan het sparen). Je bent ook - en misschien wel vooral - mee aan het groeien met de marktprijzen. Wanneer je met andere woorden drie jaar later de studio of het appartement opnieuw wil verkopen, kan je normaliter, zeker als je de juiste groei-locatie hebt gekozen, een mooie meerwaarde realiseren. Deze kan je gebruiken om je eerste echte woning aan te kopen! Een derde voordeel bestaat erin dat je ook bij je bank reeds een historiek opbouwt, die belangrijk zal zijn in het toekennen van de uiteindelijke financiering voor je eerste echte woning/appartement.

Huren is dus in sommige omstandigheden, als je huurvoorwaarden echt gunstig zijn, een opportuniteit om in tussentijd alvast de eerste stappen te zetten in de wereld van de vastgoed-investeringen. Bovendien is het ook gewoon heel fijn en stimulerend om mee bezig te zijn. 

 

Ik ben geïnformeerd... en nu?

Tijd om vastgoedland te ontdekken! Laat je zoekwensen achter bij makelaars en portaalsites die voor jou interessant zijn. Goeie tip: schrijf je vandaag nog in op IMMOSCOOP. Deze portaalsite is uniek in die zin dat haar leden (de makelaars) al hun primeurs 1 maand enkel en alleen op IMMOSCOOP en hun eigen website plaatsen. Ook wij zijn lid van deze portaalsite: we plaatsen élk nieuw pand eerst alleen op IMMOSCOOP en onze website. Een super initiatief voor kandidaat-kopers die even het bos door de bomen niet meer zien en gewoon razendsnel op de hoogte willen blijven van de allernieuwste vastgoedaanbiedingen.

 

starterswoning Antwerpen

 

Wanneer je enkele appartementen of huisjes gezien hebt, zal je ontdekken welke zaken voor jou belangrijk zijn. Droomde je altijd van een terras of tuintje, maar merk je dat je dan moet inboeten op bewoonbare oppervlakte om binnen je maximumbudget te blijven? Dan zal je sommige wensen mogelijk laten vallen. Hou de moed er in! Je gaat verschillende appartementen en/of huisjes bekijken die net voor je ogen weggegrist worden. Je zal het gevoel hebben dat de héle Belgische bevolking in jouw prijsklasse aan het zoeken is. Elke teleurstelling zal echter snel vergeten zijn wanneer je uiteindelijk je droomwoning gevonden hebt (en de verhuis achter de rug is;)).

Stel dat je tijdens je zoektocht al heel snel op je droomwoning botst, maar je bent nog niet zeker dat je een lening van de bank krijgt... In dat geval kan je kopen onder de "opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een hypothecaire lening". De verkoop zal dan pas definitief tot stand komen als je je financiering rond krijgt. Krijg je uiteindelijk geen lening, dan vervalt ook de verkoopovereenkomst. Hou de andere kandidaten wel in de gaten: wanneer iemand het eigendom direct en zonder voorwaarde wil kopen, zal de verkoper daar wellicht voorkeur aan geven.

 

Had je graag bijkomend advies? Contacteer ons via advies@deboerenpartners.be