fb pixel

Alles wat u moet weten over de renovatieplicht in 2023

02-06-2022

Net zoals er voor niet-residentiële gebouwen een renovatieplicht geldt, komt er in 2023 een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen in Vlaanderen
Deze renovatieplicht maakt deel uit van het Vlaamse klimaatplan. 

Bent u van plan om een nieuwe woning te kopen in 2023? Dan is het belangrijk om te weten wat die renovatieplicht precies inhoudt
en op welke steunmaatregelen van de overheid u kan rekenen.

De renovatieplicht: wat houdt dat in? 

Wie vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een energielabel E of F, is verplicht om binnen de vijf jaar na aankoop renovatiewerken uit te voeren.
Door deze renovatiewerken bespaar je energie en verlaag je de EPC-score. Het EPC-peil dat je kan terugvinden op het energieprestatiecertifcitaat is een waarde
die de energiezuinigheid van een woning aangeeft. Hoe lager deze waarde, hoe energiezuiniger je woning is.

Het energielabel of EPC-peil gaat van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend).
De overheid stelt dat energielabel D een haalbaar niveau is voor de meeste woningen en dit is dan bijgevolg het vooropgestelde minimum. 

Renovatieplicht voor reeds bestaande woningen

Heeft u een woning gekocht voor het jaar 2023? Ook dan bent u verplicht de nodige inspanningen te doen.
Dat geldt in principe voor iedereen, maar de overheid controleert momenteel enkel de woningen van wie het verhuurt of verkoopt.

Zo moeten appartementen en rijhuizen vanaf 2025 voldoen aan een EPC-score van minstens E. Tegen 2030 en 2040 wordt de norm verhoogd naar een EPC-peil van D en C.

Open en halfopen bebouwingen krijgen vanaf 2025 een energielabel F opgelegd. In 2030 wordt dat verhoogd naar E en in 2040 naar een EPC-peil D.

Nieuwbouwwoningen ook in het vizier 

Van plan om een nieuwbouwwoning te kopen? Ook dan ontsnapt u niet aan het klimaatplan.

Vanaf 2023 wordt verwarmen met stookolie niet meer toegelaten. Investeren in een hybride warmtepomp die gedeeltelijk op aardgas en gedeeltelijk op elektriciteit werkt wordt de norm. 

Vanaf 2026 is een aansluiting op aardgas bij nieuwbouwwonigen niet meer mogelijk. Het uiteindelijke doel is dat er vanaf 2040 alleen nog energiezuinige woningen zijn. 

Een zuinige woning loont 

Bent u bezorgd dat de nieuwe renovatieplicht u op kosten zal jagen? Geen zorgen! Om zoveel mogelijk Vlaamse gezinnen te ondersteunen in hun renovatiewerken,
biedt de overheid enkele financiële steunmaatregelen aan. We lijsten ze hieronder even voor u op.

  1. Het renteloze renovatiekrediet
    Wanneer u een woning koop die binnen de vijf jaar grondig moet worden gerenoveerd, kan u - aansluitend op het hypothecair krediet - een renteloze lening afsluiten.
    Alles hangt af van het beoogde EPC-peil. Wie zijn woning naar een EPC-peil A renoveert, kan tot 60.000 euro renteloos lenen.
    Voor een energielabel B is dat tot 45.000 euro en voor label C kan dit oplopen tot 30.000 euro. Voor appartementen liggen de bedragen lager.
    Eigenaars die hun appartement naar label A brengen, kunnen tot 45.000 euro renteloos lenen. Houdt u het op label B? 
    Dant kunt u genieten van een renteloos renovatiekrediet tot 30.000 euro

  2. De Energielening+
    Heeft u vanaf 2021 een woning met een laag EPC-peil als erfenis of schenking gekregen? In dat geval, kunt u aankloppen bij het Energiehuis.
    Dit initiatief van de Vlaamse overheid verstrekt een Energielening + tot 60.000 euro. 

  3. Uitbreiding van het renteloze renovatiekrediet en de Energielening+ vanaf 2023
    Vanaf 1 januari 2023 wordt het toepassingsgebied van de hierboven vermelde steunmaatregelen uitgebreid. 
    Wanneer u een energievretende woning renoveert tot label D komt u ook in aanmerking voor een Energielening+ of renteloos renovatiekrediet tot 20.000 euro voor een woning
    en tot 10.000 euro voor een appartement. Vanaf label C krijgt u bij het renovatiekrediet en de Energielening+ een negatieve rente voor een periode van tien jaar.
    De rentevoet is afhankelijk van het verworven label.

  4. De 0%-energielening
    Het Energiehuis voorziet ook een 0%-energielening. Het huidige leenbedrag wordt verhoogd van 15.000 euro naar 50.000 euro.
    De looptijd wortdt verlengd van 10 jaar naar 25 jaar. Een extra pluspunt? Deze energielening zal ter beschikking worden gesteld voor een groter publiek.

  5. Aanvullende premies 
    Ter aanvulling voor bovenstaande maatregelen biedt de Vlaamse overheid ook volgende maatregelen aan:
       •   premies voor individuele maatregelen zoals dakisolatie beglazing en verwarming;
       •   de EPC-labelpremie voor het behalen van een bepaald energielabel;
       •   premies met trajectbegeleiding zoals de huur- en isolatiepremie en collectieve renovatieprojecten.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog een vraag over de renovatieplicht die geldt vanaf 2023? Contacteer onze vastgoedexperts voor passend advies!