Huis kopen, slopen en heropbouwen: geniet van de nieuwe verlaagde btw op heropbouw

01-12-2020

De sloop- en heropbouwkosten na aankoop van een bestaande woning worden aanzienlijk lager. De belasting op dergelijke woningen bedroeg tot voor kort in bijna heel België 21% - dat is hetzelfde als de belasting op het plaatsen van nieuwbouwwoningen. Vanaf januari 2021 zal dat cijfer teruggeschroefd worden naar 6%. 

Btw op heropbouw en renovatie woning

Tot eind december betaal je nog 21% belasting op de kosten van sloop- en heropbouwwerken, en dat in bijna het hele land. Enkel in een aantal steden in België kan men al een tijdje genieten van de 6% btw die ook bij renovatie gehanteerd wordt. In Vlaanderen geldt dit o.a. voor: Antwerpen, Brugge, Mechelen en Oostende.

Vanaf 1 januari 2020 kan je in heel België van hetzelfde voordelig tarief genieten bij sloop en heropbouw. Je zal dus niet alleen bij renovatie 6% btw betalen, maar ook de btw voor heropbouw en sloop bedraagt vanaf volgend jaar slechts 6%. Let op: De regel stelt wel dat de woning in kwestie gedurende 5 jaar gebruikt moet worden als hoofdverblijfplaats. De bewoonbare oppervlakte mag ook maximaal 200 m² bedragen.

  • De nieuwe regeling is van toepassing tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022
  • Voor projecten gestart vóór 1 januari 2021, maar gefactureerd na deze datum, moet de verklaring opgemaakt en ingediend worden voor 31 maart 2021
  • Voor projecten waarvan de omgevingsvergunning ingediend wordt na 1 juli 2022, kan slechts 25% van het totale bedrag worden onderworpen aan het verlaagde tarief.
    Wanneer men kan aantonen dat het vóór eind 2022 gefactureerde bedrag overeenstemt met de werkelijke verrichte handelingen van afbraak en heropbouw, dan kan het verlaagde tarief nog wel worden aanvaard.

Particulieren én professionele bouwheren

Deze regel is niet alleen van toepassing op particulieren die een huis kopen, slopen en heropbouwen. Ook professionele bouwheren die een reeks panden kopen met het doel op renovatie, sloop of herbouw genieten van het voordelig belastingtarief. Ook hier blijft de regel gelden dat de woning gedurende 5 jaar geregistreerd moet staan als de hoofdverblijfplaats van de koper of de bouwheer.

Kun jij niet wachten om aan je eigen project te beginnen of  wil je toch liever een intapklare woning? Bekijk dan ons huidige aanbod, en laat je dromen uitkomen.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Stuur dan een mailtje naar advies@deboerenpartners .

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer weten Verder gaan