fb pixel

EPC voor gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw verplicht vanaf 2022

12-12-2019

Het EPC (energieprestatiecertificaat) geeft de energieprestatie van een woning weer en informeert eigenaars en potentiële kopers en huurders hoe energiezuinig het appartement of de woning is. 

Vanaf 1 januari 2022 is een EPC ook verplicht voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw, zoals bijvoorbeeld de traphal. Zo kan de huurder of potentiële koper een inschatting maken van de energiezuinigheid van het gehele gebouw. 

Waarom is zo'n EPC belangrijk?

Veel appartementsgebouwen zijn nog niet aangepast aan de huidige normen op vlak van energiezuinigheid. Het is dus noodzakelijk om die gebouwen grondig te renoveren. Zeker als je weet dat meer dan een derde van de Vlaamse gezinnen in een appartement woont. Een appartementsgebouw heeft vaak meerdere eigenaars die samen beslissen over mogelijke renovaties. Het is niet altijd even duidelijk welke werkzaamheden als eerst uitgevoerd moeten worden. 

Twee jaar tijd om te voldoen aan deze verplichting

De verplichting geldt voor gebouwen met minstens twee appartementen. Vanaf 2020 kunnen eigenaars een beroep doen op een energiedeskundige type A met oog op het opstellen van het EPC voor gemeenschappelijke delen. 

De energiedeskundige bezorgt het EPC van de gemeenschappelijke delen aan de eigenaar of vereniging van mede-eigenaars. De overgangsperiode zal 2 jaar in beslag nemen en dus zal het extra EPC verplicht zijn vanaf 2022. 

Tien jaar geldig

Het EPC is tien jaar geldig, maar moet wel aangepast worden bij werken die invloed hebben op de energetische prestaties van de gemeenschappelijke delen. Denk dan aan: 

  • (Na) isoleren van vloeren, muren en daken
  • Plaatsen van nieuwe beglazing of vensters
  • Vervangen of vernieuwen van de collectieve technische installaties

Op deze manier blijft het certificaat actueel.

EPC van het appartement & EPC van de gemeenschappelijke delen

Het EPC voor de gemeenschappelijke delen en de EPC van de appartementen zelf vullen elkaar aan.

Dankzij beide EPC's heeft een eigenaar of huurder volledig inzicht in de energetische staat van het appartement én het hele gebouw.

FAQ - EPC gemeenschappelijke delen

 

Wat zijn de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw?

De gemeenschappelijke delen zijn onder andere:

  • De gebouwschil (het dak, de buitenmuren en de vloer)
  • Ramen, deuren en verlichting van gemeenschappelijke binnenruimtes (gang, trappenhal)
  • De collectieve installaties (zoals voor verwarming en warmwaterproductie)

Wie is verantwoordelijk?

De eigenaar van het appartementsgebouw of de vereniging van mede-eigenaars is verantwoordelijk voor het EPC van de gemeenschappelijke delen. Wanneer er bij een controle blijkt dat het EPC niet aanwezig is, wordt er een boete uitgeschreven.

Wat met nieuwbouwappartementen?

Voor nieuwbouwappartementen is het EPC van de gemeenschappelijke delen verplicht tien jaar nadat de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is uitgereikt.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Aarzel dan niet en neem contact met ons op via advies@deboerenpartners.be