Het EPC (energieprestatiecertificaat) geeft de energieprestatie van een woning weer en informeert eigenaars en potentiële kopers en huurders hoe energiezuinig het appartement of de woning is.
Vanaf 1 januari 2022 is een EPC ook verplicht voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw, zoals bijvoorbeeld de traphal. Zo kan de huurder of potentiële koper een inschatting maken van de energiezuinigheid van het gehele gebouw.
Veel appartementsgebouwen zijn nog niet aangepast aan de huidige normen op vlak van energiezuinigheid. Het is dus noodzakelijk om die gebouwen grondig te renoveren. Zeker als je weet dat meer dan een derde van de Vlaamse gezinnen in een appartement woont. Een appartementsgebouw heeft vaak meerdere eigenaars die samen beslissen over mogelijke renovaties. Het is niet altijd even duidelijk welke werkzaamheden als eerst uitgevoerd moeten worden.
De verplichting geldt voor gebouwen met minstens twee appartementen. Vanaf 2020 kunnen eigenaars een beroep doen op een energiedeskundige type A met oog op het opstellen van het EPC voor gemeenschappelijke delen.
De energiedeskundige bezorgt het EPC van de gemeenschappelijke delen aan de eigenaar of vereniging van mede-eigenaars. De overgangsperiode zal 2 jaar in beslag nemen en dus zal het extra EPC verplicht zijn vanaf 2022.
Het EPC is tien jaar geldig, maar moet wel aangepast worden bij werken die invloed hebben op de energetische prestaties van de gemeenschappelijke delen. Denk dan aan:
Op deze manier blijft het certificaat actueel.
Het EPC voor de gemeenschappelijke delen en de EPC van de appartementen zelf vullen elkaar aan.
Dankzij beide EPC's heeft een eigenaar of huurder volledig inzicht in de energetische staat van het appartement én het hele gebouw.
De gemeenschappelijke delen zijn onder andere:
De eigenaar van het appartementsgebouw of de vereniging van mede-eigenaars is verantwoordelijk voor het EPC van de gemeenschappelijke delen. Wanneer er bij een controle blijkt dat het EPC niet aanwezig is, wordt er een boete uitgeschreven.
Voor nieuwbouwappartementen is het EPC van de gemeenschappelijke delen verplicht tien jaar nadat de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is uitgereikt.
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Aarzel dan niet en neem contact met ons op via advies@deboerenpartners.be
Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.
Login