fb pixel

Beleggen of investeren in vastgoed: het blijft een goede keuze

03-10-2019

Spaarrekeningen brengen tegenwoordig nauwelijks meer iets op en de koersen van aandelen schommelen hevig. Daarom kiezen steeds meer mensen om te beleggen of te investeren in vastgoed. En je kunt gerust zijn: beleggen in vastgoed blijft ook in de toekomst zeer interessant.

Hieronder vind je de vijf belangrijkste redenen waarom dit zo is:

  • Lage rentevoeten
  • Stijgende huuropbrengsten
  • Toenemende vastgoedwaarde
  • Groeiende economie
  • Steeds grotere vraag naar huurwoningen

Lage rentevoeten

De rentevoet voor hypothecaire leningen staat historisch laag en dat maakt investeren in vastgoed relatief goedkoop. Daarnaast blijven experts ook op langere termijn optimistisch wat de rentevoet betreft, want over vijf jaar verwacht men een hypothecaire rentevoet tussen drie à vier procent. Bovendien brengt je spaargeld op de bank niets meer op. De rente is immers lager dan dat de inflatie, oftewel de gestegen levensduurte, je kost.

Voor zij die op dit moment twijfelen om te beleggen in vastgoed, raden we aan om snel te handelen. Het hefboomeffect werkt namelijk maximaal bij een lage rentevoet. Wanneer je minder eigen vermogen investeert en meer vreemd vermogen, wordt het rendement ook hoger. Dit omdat het rendement van een vastgoedinvestering hoger is dan de huidige kostprijs van de lening. 

Stijgende huuropbrengsten 

De laatste jaren kende België telkens een inflatiestijging. Dit is een positief gegeven voor vastgoedbeleggers, aangezien vastgoed nauw samenhangt met inflatie. Wanneer er sprake is van een verhoogde inflatie of consumptieprijsindex, stijgen de huurprijzen en genieten vastgoedinvesteerders van hogere huuropbrengsten.

Toenemende vastgoedwaarde

Naast het gegeven dat de inflatiestijging voor verhoogde huurprijzen zorgt, zorgt deze ook voor een stijging van de vastgoedprijzen. Als vastgoedbelegger geniet je dus van het voordeel dat je vastgoed waardevast is en deze na verloop van tijd zelfs toeneemt. 

Groeiende economie

Door de economische groei, nemen ook de inkomens en koopkracht toe. De voorbije jaren groeide de economie met 1,2 procent per jaar. Voor de komende jaren gaat de Nationale Bank uit van een stijging van 1,5 procent per jaar. Hiervan zal zowel de nieuwbouwmarkt, als de markt van bestaande woningen positieve gevolgen ervaren. 

Steeds grotere vraag naar huurwoningen

In onze maatschappij zijn er steeds meer alleenstaanden die op zoek zijn naar een appartement of studio. Banken geven minder snel een hypothecaire lening aan iemand die alleenstaand is, waardoor de vraag naar huurwoningen stijgt. Ook starters hebben te maken met strengere financieringsvoorwaarden, waardoor het krijgen van een hypotheek lastig is. Ook zij zijn dus meestal genoodzaakt om te huren, wat een positief gegeven is voor vastgoedbeleggers.

Wil je graag beleggen in vastgoed en ben je benieuwd naar ons aanbod van nieuwbouwprojecten? Bekijk dan snel onze website en/of stuur een mailtje naar advies@deboerenpartners.be voor meer informatie.