Wat is de Mobiscore van mijn woonplaats?

19-06-2019

Het is al mobi wat de klok slaat deze week! De meningen zijn verdeeld, maar een interessant onderwerp zoals dit konden wij niet aan ons laten voorbijgaan.

Weet jij al hoe goed jouw buurt scoort? Met de Mobiscore geeft de Vlaamse overheid een indicatie hoe buurtvriendelijk of 'duurzaam' de omgeving van jouw woning is. Wij weten natuurlijk al langer dat de waarde van een woning wordt beïnvloed door de woonplaats, maar nu heeft ook de Vlaamse overheid een onlinetool ontworpen om dit te meten.

Surf naar https://mobiscore.omgeving.vlaanderen.be en geef je adres in en ontdek je Mobiscore.

Wat is de Mobiscore?

De Mobiscore is een score van je woonplaats op de schaal van 0 tot 10 en wordt berekend aan de hand van voorzieningen:

  • Scholen en kinderopvang
  • Winkels, horeca en diensten
  • Openbaar vervoer
  • Dokters en ziekenhuizen
  • Ontspanning, sport en cultuur

De score houdt rekening met:

  • enerzijds het verwachte aantal verplaatsingen vanaf je woonplaats,
  • en anderzijds het vervoermiddel dat een gemiddelde Vlaming gebruikt voor die verplaatsing.

Als jij je meer met de fiets verplaatst dan met de auto, scoor je beter omdat de Mobiscore rekening houdt met de milieukosten van je vervoermiddel.

Zo kan je natuurlijk al raden dat je bijvoorbeeld met een huis in de Kempen lager scoort dan met een appartement in de stad Antwerpen. Hoe rechtvaardig is de Mobiscore dan? Het biedt in ieder geval interessante stof ter discussie aan de koffietafel op kantoor of aan de eettafel thuis.

Onthoud vooral dat de Mobiscore slechts een indicatie is en op haar manier ook in kaart brengt dat er in Vlaanderen nog veel ruimte is om openbaar vervoer te optimaliseren.

Duurzaamheid en de verkoopwaarde van een woning

Na de EPC-score en binnenkort ook een eventueel asbestcertificaat kunnen we niet ontkennen dat Vlaanderen bezig is met haar milieu en de gezondheid van haar burgers. Zo ben je met de Mobi- en EPC-score bewust van de duurzaamheid bij de zoektocht naar een nieuwe woning.

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer weten Verder gaan