Het nieuwe Vlaamse huurdecreet geldt sinds 1 januari 2019. Het doel van deze nieuwe wetgeving is een juiste balans vinden tussen de zekerheid voor de verhuurder en een betaalbare woonzekerheid voor de huurder.
De wetswijzigingen gelden enkel voor huur als hoofdverblijfplaats en studentenverhuur.
Daarnaast heeft het nieuwe Vlaamse huurdecreet ook enkel betrekking op huurcontracten die vanaf 1 januari 2019 worden afgesloten.
Een huurovereenkomst van negen jaar blijft de standaardregel bij het nieuwe Vlaamse huurdecreet. Deze huurovereenkomst wordt ook de lange huurovereenkomst genoemd.
Er zijn drie uitzonderingen op een standaard huurcontract van negen jaar:
Nieuw is wel dat de huurder een opzegmogelijkheid heeft bij contracten van korte duur. Hij moet volgens het nieuwe Vlaamse huurdecreet enkel een opzeggingstermijn van drie maanden naleven.
De opzegvergoeding is dan afhankelijk van het jaar waarin de huur eindigt:
Een verhuurder kan nooit vroegtijdig opzeggen.
Wat als de huurder sterft? Volgens het nieuwe voorstel stopt het contract automatisch vanaf de tweede maand na het overlijden, behalve wanneer de erfgenamen laten weten dat ze de huur niet wensen te beëindigen.
De verhuurder heeft ook recht op de twee maanden huur tussen het overlijden en de automatische stopzetting. Als de overleden huurder geen erfgenamen heeft, kan de verhuurder een curator aanstellen om de inboedel te verkopen.
De verhuurder heeft vanaf 1 januari 2019 het recht om drie maanden huur te vragen. Dit werd voorheen beperkt tot twee maanden.
Financieel zwakkere huurders zullen met de komst van het nieuwe Vlaamse huurdecreet echter wel een renteloze lening kunnen aangaan bij het Vlaams Woningfonds.
Op deze manier probeert de Vlaamse overheid beide belangen te verzoenen;
Verder zal het nieuwe Vlaamse huurdecreet strenger optreden wanneer de waarborg niet op een geblokkeerde rekening wordt gezet. Zo zal de verhuurder erop toezien dat wanneer een huurder de waarborg cash overhandigt, hetzelfde ebdrag op een geblokkeerde rekening komt te staan. Ten einde van het contract, zal de verhuurder de waarborg binnen het jaar terugbetalen.
Bij aanvang van het contract moet de verhuurder kunnen garanderen dat de woning aan minimale kwaliteitsnormen voldoet.
De verhuurder is steeds vrij om de huurprijs te bepalen, alsook of deze al dan niet jaarlijks zal worden geïndexeerd. Tijdens de looptijd van het huurcontract kan de huurprijs wijzigen:
De huurprijs mag bij een jaarlijkse indexering niet hoger zijn dan het bedrag berekend volgens deze formule:
basishuurprijs x nieuwe indexcijfer/aanvangsindexcijfer
Om te anticiperen op alle onduidelijkheden rond deze vraag zal de Vlaamse regering een lijst van kleine herstellingen opstellen die ten laste zijn van de huurder.
De huurder
De verhuurder
Verder zijn er nog enkele wijzigingen wat betreft medeverhuur. Medeverhuur of co-housing stijgt aanzienlijk in populariteit en om hierop te anticiperen werden deze regels ook hervormd. Bij medehuur worden meerdere huurders onder één contract vastgelegd.
Tot slot introduceert het nieuwe Vlaamse huurdecreet voor het eerst een wettelijk kader voor de verhuur van studentenkamers:
Als je nog vragen hebt na het lezen van dit artikel, aarzel dan niet om ons te contacteren. Voor al je twijfels betreft (ver)huur, kan je bij ons terecht via advies@deboerenpartners.be.
Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.
Login